Premie voor een warmtepomp

 

Warmtepompen zijn de toekomst. In combinatie met een doorgedreven isolatie van de woning, zorgen ze ervoor dat je veel minder energie verbruikt. Dat zorgt niet alleen voor een besparing op je energiefactuur, het is ook veel beter voor de natuur. De overheid legt steeds strengere regels op voor nieuwbouw woningen en voor renovatieprojecten: vanaf 2014 mag het E-peil van nieuwbouw woningen nog maximum E60 bedragen, en in de toekomst zal dit maximum toegelaten E-peil alleen maar verder dalen. De overheid wil op termijn alle woningen energieneutraal maken, en om die doelstelling te behalen geeft ze tal van premies op energiebesparende maatregelen.

Ook wie een warmtepomp installeert, heeft dus recht op een premie. Dankzij die premie is de begininvestering een stuk lager, en is je warmtepomp veel sneller terugbetaald.

Premie voor een warmtepomp: waar heb je recht op?

Wie een warmtepomp laat plaatsen heeft eerst en vooral recht op een premie van de netbeheerder, als je je warmtepomp ten minste laat installeren door een erkend aannemer. Zowel elektrische compressiewartepompen als gaswarmtepompen komen in aanmerking voor deze premie. Het bedrag van de premie is afhankelijk van het vermogen van de pomp, en wordt als volgt berekend:

 

  • Elektrische warmtepompen: 270 euro x ((0,87 x COP) - 2,5) x het nominaal elektrisch compressorvermogen bij verwarmen uitgedrukt in kWatt
  • Gaswarmtepompen: 270 euro x ((0,87 x COP) - 1) x het geïnstalleerd gasvermogen uitgedrukt in kWatt.

 

Het maximum bedrag van de premie voor je warmtepomp van de netbeheerder bedraagt 1.700 euro.

Daarnaast geeft je gemeente of provincie mogelijk een bijkomende premie, maar dat is verschillend per gemeente en provincie. Informeer dus goed bij je gemeente en provincie welke premies zij geven voor de installatie van een warmtepomp.

Fiscaal voordeel voor je warmtepomp

Wie voor 2012 een warmtepomp kocht, die geniet nog steeds van een fiscaal voordeel tot 40% van de betaalde factuur met een maximum van €2830. Helaas viel dit fiscaal voordeel weg voor wie vanaf 2012 een warmtepomp kocht.

Bereken de premie voor je warmtepomp

De Vlaamse Overheid ontwikkelde een subsidiemodule, waarmee je eenvoudig zelf de premie voor je warmtepomp berekent.

Informatie/Offerte Over Warmtepomp Nodig?